Onderhoud

1 Wat leeft heeft onderhoud nodig en uw gazon is een levend grastapijt.
Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van uw tuin, maar een goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai, gezond grastapijt. Strooi in maart of april een gazonmeststof waarin Stikstof (N), Fosfaat (P) en Kali (K) zit. Na deze voorjaars / basisbemesting bemest u afhankelijk van de werkingsduur van uw meststof. Gebruikt u langzaam werkende gazonmeststoffen, dan kunt u de mest-gift aanpassen aan de langzaam vrijkomende nutriënten. Heeft u gestrooid met kunstmest, dan niet op het gras lopen om verbranding te voorkomen. Na een regenbui of besproeiing is dit gevaar geweken. Om schimmel en andere problemen te vermijden is het zaak om na begin september geen meststoffen met hoge stikstofgehaltes meer te strooien. Wat wel aan te raden is, is om dan een najaarsmeststof te strooien met een hoog gehalte aan kali.

2 Maai uw gazon op ongeveer 3,5 cm.
Veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor zien ze er minder fraai uit dan het geval kan zijn wanneer u een maaihoogte van 3 à 3,5 cm aanhoudt. Maai regelmatig (zo vaak als nodig) zodat u niet overdadig veel maaisel krijgt. Vang het gemaaide gras op in een grasvanger of hark het af. Dat voorkomt de groei en verspreiding van schimmels en onkruiden en de zode zal minder snel vervilten.

3 Veel sproeien maakt het gras lui.
Sproei niet te veel en te snel. De wortels gaan dan niet diep de grond in. Bij droogte 1 of 2 maal per week ’s avonds sproeien. Stel bij droog weer de maaimachine wat hoger af. Wanneer u sproeit, doe het dan enige uren achtereen. Dat is veel beter voor uw gazon dan vaak en weinig sproeien.

4 Zorg voor een luchtig gazon.
Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een tekort aan zuurstof. Uw gazon leeft op wanneer u met een mestvork of handprikker op 10 cm afstand en minstens 10 cm diep gaatjes prikt. Regelmatig doorluchten van het gazon gaat mosgroei tegen. Eén à tweemaal per jaar met een verticuteerhark uitkammen is goed voor uw gazon.